Burn-out Instit​​uut

Re-integratie

Heeft een medewerker stress-klachten, last van over-spannenheid of burn-out, dan is er meestal een grote kans op langdurige uitval (waarbij de kosten voor de werkgever maar
oplopen). 

Om de periode van uitval te verkleinen en een goede werkhervatting te bespoedigen, is coaching gericht op herstel en re-integratie essentieel.

Onze re-integratie coaching is gericht op het ondersteunen van de zieke medeweker bij het herstel van stress en burnout, door het analyseren van de ontstane situatie, emoties in balans te brengen, energiehuishouding te reguleren en inzichten te bieden hoe zaken anders te gaan doen. Hiermee wordt de persoonlijke effectiviteit van de medewerker
duurzaam vergroot. Dit zorgt voor een snellere, effectieve werkhervatting en wordt
herhaling zoveel mogelijk voorkomen.

Onze aanpak

In het algemeen ziet het traject van re-integratie coaching van de medewerker er als volgt uit:

Analyse maken van de ontstane situatie en herstelplan opstellen.

Allereerst wordt samen met de coach een analyse gemaakt van de ontstane situatie. Aan de hand daarvan wordt een herstelplan gemaakt: wat heeft de medewerker emotioneel, fysiek en mentaal nodig om te herstellen en weer fit aan het werk te kunnen gaan. Er worden onder andere technieken aangeleerd om te ontspannen, stress en onrust te managen en weerbaarheid te vergroten.

Coaching op het vlak van stress en persoonlijke thema’s.

Bij de 2 de stap, als de vitaliteit al iets is verbeterd, onderzoekt de coach met de medewerker welke triggers de stressreactie geven. De medewerker krijgt technieken aangeleerd om deze te beïnvloeden of te hanteren.

Coaching gericht op persoonlijke groei en terugvalpreventie.

Vervolgens, als het herstel steeds verder vordert en er meer balans is, kijkt de coach met de medewerker naar de in de persoon gelegen factoren. Afhankelijk van welke factoren er spelen, vindt er coaching plaats op het vlak van grenzen hanteren, assertiviteit, perfectionisme, zelfvertrouwen, plannen en prioriteiten stellen.

Terugkeer en opbouw naar (eigen) werk.

In de laatste stap wordt samen met de medewerker gekeken hoe passend het eigen werk  is of hoe kan het werk meer passend gemaakt kan worden. De coach ondersteunt bij het weer aan het werk gaan en het opbouwen van werkuren. Daarbij is er veel aandacht voor terugvalpreventie zodat de medewerker weer duurzaam en vitaal aan het werk gaat.

1

2

3

4

Communicatie tijdens het traject

Vaak zijn de verwachtingen van werknemer en werkgever over en weer onduidelijk.
Daarom vinden we bij Dubbellef een goede communicatie over het herstelplan en de voortgang heel belangrijk. 

Bij re-integratie coaching wordt er allereerst een goede analyse gemaakt, om op basis daarvan in samenspraak met de medewerker een herstelplan op te stellen. Dat geeft houvast en een basis om de voortgang te monitoren. De coach werkt op basis van dit herstelplan naar herstel en re-integratie. 

De werkgever wordt op de hoogte gebracht van het herstelplan en ontvangt op regelmatige basis een verslag van de voortgang van het traject. Daarnaast wordt de medewerker gestimuleerd om regelmatig contact op te nemen met de werkgever om te voortgang te bespreken.

Re-integratie coaching is maatwerk

Het herstelproces bij een burnout loopt niet voor iedereen gelijk. Dat betekent dat de ene medewerker sneller aan stap 3 en 4 toe kan zijn, dan de andere. Bij sommige medewerkers kunnen de stappen zelfs deels tegelijkertijd ingezet worden. Het proces van re-integratie vraagt een individuele aanpak.

Meer informatie over re-integratie coaching of wens je een offerte?

Vul dan het contactformulier in en ik neem dan contact met je op. In een geheel
vrijblijvend telefonisch gesprek bespreken we de situatie en de mogelijkheden, aan
de hand waarvan ik een passend voorstel voor re-integratie coaching kan doen.

Ik heb interesse!